Bahan
bahan:
1
ekor ayam – direbus (air rebusan ayam boleh buat sup dan juga stok)
3
cawan beras basmathi - basuh dan rendam 20 minit kemudian toskan
Air
stok ayam secukupnya (1 1/2 - 2 cawan bagi setiap cawan beras)
1
biji tomato masak – potong dadu
2
labu bawang besar - potong dadu
Rempah
rempah (bahagi 2 bahagian - rebus & tumis):
3
biji buah pelaga
2
helai bay leave
1
batang kulit kayu manis
2
bunga cengkih
20 biji lada hitam
1/2
sb serbuk zaffaran (kuning)
2
sb serbuk mellah farolah (tak letak)
Minyak masak/minyak
jagung/olive
Cara
cara Nasi:
Tumis rempah dalam periuk dan masukkan ayam serta air. Kacau rata. Tutup periuk dan masak selama
1/2 jam.
Keluarkan
ayam dan susun dalam bekas. Ketepikan air rebusan untuk dibuat stok.
Tumis rempah baki rempah ke dalam periuk nasi dan juga 1 labu bawang besar dan tomato yang dipotong dadu sampai sampai wangi.
Masukkan beras, kacau dan masukkan stok ayam. Masukkan sedikit saffron
yang dikacau dengan sedikit air dan masak lah seperti biasa.
Bila
nasi hampir masak, titiskan lagi saffron yang dikacau dengan sedikit air secara
bentuk X. Biarkan seketika sebelum dikacau nasi rata rata.
Nota:
asapkan nasi dengan cara meletakkan aluminium foil ke dalam rice cooker semasa
nasi telah masak. Tuang sedikit minyak olive ke dalam foil dan letakkan arang
yang telah menjadi bara supaya mengeluarkan asap. Cepat cepat tutup permukaan
periuk dengan sekeping lagi aluminium foil dan tutup periuk)
Cara
cara Menyediakan Ayam:
Ayam
yang telah direbus tadi di lumur keseluruhan permukaan dengan pewarna mellah
farolah/saffron yang dicampur dengan garam.
Bakar
dalam 20-30 minit.
Salatah:
3
biji buah tomato masak di potong dadu
3
biji cili hijau (kalau nak pedas letak cili api)
1
bawang putih
2
bawang merah
daut
sup sedikit
Blender
semua bahan di atas dan siap untuk dihidangkan.
Zabadi:
Yoghurt
Timun
- cincang halus
Hirisan
karot
Satukan
semua bahan di atas. Hidangkan dengan hirisan timun, bawang besar, tomato dan
limau nipis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan